Foto: SVT

Dog när slangar kopplades fel

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna dog på Centralsjukhuset i Karlstad efter att urinvägskatatern av misstag kopplats ihop med hennes syrgasslang. Nu är en anmälan skickad till Läkemedelsverket där det står att det är ”uppenbart olämpligt” att felkopplingen överhuvudtaget är möjlig.

Händelsen inträffade i maj 2017. Patienten led av grav KOL och hade syrgas i hemmet men lades in på Centralsjukhuset i Karlstad. Några veckor senare hittades patienten medvetslös, uppsvullen och hon blödde ur ena örat.

Kvinnan avled pågrund av luft som tagit sig in i blodomloppet. Det upptäcktes att syrgasslangen och urinkateterslangen av misstag hade kopplats ihop och det ledde till hennes död. En internutredning och polisutredning har gjorts i fallet.

Nu anmäler verksamhetschefen för medicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad händelsen till Läkemedelsverket. Han kommenterar att det är uppenbart olämpligt att syrgasslangen passar till urinkateterslangen. Det finns lokala rutiner för hur syrgasslangen ska användas för att det inte ska bli någon förväxling men risken finns alltid konstaterar han.

 Verksamhetschefen anger handhavandefel och att slangen använts för fel ändamål som den troliga orsaken till händelsen som ledde till ett dödsfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.