Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör doktoranden Lisa Mattsson berätta mer om vilka risker hon ser med butikernas försök att minska matsvinnet. Foto: SVT

Doktoranden: Finns risker med att försöka minska matsvinnet

Publicerad

Lisa Mattson är doktorand vid Karlstads universitet och forskar om matsvinn. Hon ser mestadels fördelar med handlarnas försök att minska matsvinnet – men också några risker.

För handlarna finns det flera fördelar med att försöka minska på matsvinnet, men också en par bonusar, enligt Lisa Mattson.

– Butikerna får sålt varor som de annars skulle ha slängt, vilket är en ekonomisk fördel för butiken. Sedan är det ju så att all mat som produceras för människor som äts upp är bra för miljön då inga naturresurser går till spillo.

Bonusarna för butikerna blir att denna försäljning även kan leda till merförsäljning och att det blir en positiv marknadsföring i att man jobbar för minskat matsvinn.

Hon ser även en del risker, till exempel att kunden får hem varor man inte vill ha vilket matchar dåligt med alla tips som finns om att man ska planera sina inköp.

I klippet berättar Lisa Mattson om vilka risker som finns när matsvinnet ska minskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.