Foto: SVT

Dokumentären om Kevinfallet frias

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden för radio och teve friar dokumentärserien om det påstådda mordet på fyraårige Kevin i Arvika. Dokumentärserien hade anmälts av spaningsledaren Rolf Sandberg och psykologiprofessorn Sven Å Christianson.

– Jag hade i och för sig inte väntat mig annat. Vi faktakollade ända in i minsta kommatecken innan vi sände. Men när en sådan här anmälan med en massa anklagelsepunkter kommer in så blir man så klart inte helt trygg i hur systemet fungerar, säger mannen bakom dokumentärserien, Dan Josefsson.

Enligt anmälarna bröt dokumentärserien på en mängd punkter mot de krav på opartiskhet och saklighet som sändningstillståndet för SVT stipulerar. Granskningsnämnden friar dock den tre timmar långa serien i sin helhet.

– Granskningsnämnden lät sig inte luras, säger Dan Josefsson.

Aktuelltinslag fälls

Däremot fälls ett inslag i Aktuellt där Dan Josefsson uttalade sig om spaningsledaren Rolf Sandberg. I sändningen kallade Dan Josefsson honom bland annat för en ”ful filur”och gav uttryck för att Rolf Sandberg ägnat sig åt ett kalkylerat bedrägeri. Det var ett personangrepp som passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för opartiskhetskravet, skriver nämnden i sitt beslut.

– I sändningen visades ett inslag där spaningsledaren fick slunga ur sig uppgifter om att han hade bevis för att de anklagade pojkarna hade mördat Kevin. Det var inte sant och jag blev förbannad. Men jag köper att man inte får säga så, säger Dan Josefsson och fortsätter:

– Det är ändå lite märkligt att den enda som fälls i det här fallet är den som har granskat det. De som orsakat de här pojkarnas lidande fälls inte för någonting.

Dokumentärserien om fallet Kevin ledde till att åklagarmyndigheten inledde en förundersökning för att utröna om det fanns bevis för att de två pojkar som anklagats för mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998 verkligen hade mördat honom. Förundersökningen friade de båda pojkarna från misstankarna och slog fast att det inte med säkerhet ens gick att avgöra om Kevins död var följden av ett brott. Den dåvarande spaningsledningen förklarade de två utpekade pojkarna som skyldiga och avslutade fallet under en presskonferens. Någon rättslig prövning av bevisen gjordes aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet