– Jag har fått bra reaktioner på förslaget. Folk tycker att det är en kreativ lösning, säger Emil Johansson (CUF) ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Sunne.
Mer för pengarna
Enligt förslaget skulle den som handlar med Sunnedollarn få bonusar och mer för pengarna än den som handlar med vanliga kronor.
– Det kommer att vara ett bonussystem så det blir billigare att göra saker i Sunne istället för att åka till Charlottenberg eller Karlstad och handla dina kläder eller byggmaterial till huset, säger Emil Johansson (CUF).
Registeras på kort
Emil ser framför sig ett system där bonusen registreras på en kort som sedan kan användas för att betala för till exempel tågbiljetter eller andra tjänster.
Birgitta Andersson driver en kläd- och inredningsbutik i Sunne:
– Jag tror det är positivt. Vi måste som små orter hjälpas åt för att bevara handeln på vår ort, säger hon om förslaget om en Sunnedollar.
Hennes affär är nyrenoverad och hon tror på den lokala handeln trots köpcentrum och näthandel:
– En del pratar om butiksdöden men jag tycker inte att det är så många i Sunne. Visst en del har fått stänga men det är inte mer än på andra ställen. Jag tycker vi har det ganska bra men man får jobba för det. Vi får jobba mer än vad de gör i Karlstad, säger Birgitta Andersson.
Möjligt 2018
Förslaget är på idéstadiet och än är det en bit kvar till att Sunnedollarn skulle kunna vara införd. Det finns heller inget färdigt förslag hur Sunnedollarn ska finansieras och skötas rent praktiskt:
– Finansieringen är inte färdig men det kan kanske vara kommunen som går in med en summa eller det kan vara en överenskommelse mellan kommunen och näringslivet. Det är inte riktigt färdigt än, säger Emil Johansson (CUF.
Nu kommer ungdomsförbundet att jobba vidare och få partiet att driva frågan i fullmäktige. Och att efter valet 2018 kunna införa den nya valutan.