– Det är ganska tungt just nu på Värmlands tingsrätt, vi har av olika skäl fått en domarbrist nu, säger Lars Holmgård som är lagman och chef för Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Domarbrist i tingsrätten

Publicerad

Värmlands tingsrätt har fått problem med domarbrist. De ska vara tolv men fyra saknas framöver.
– Det är ganska tungt just nu på Värmlands tingsrätt, vi har av olika skäl fått en domarbrist nu, säger Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt.

Tingsrätten har varit en domare kort under flera år men ändå lyckats hinna med ärendemängden och hålla kvalitén, enligt Lars Holmgård. Nu ser det dock tuffare ut då flera slutar samtidigt.

– Vi har två som byter till annan verksamhet, en pensionsavgång, en som flyttar till annan ort och en sjukskrivning. Dessutom pågår ett stort mål som tar två domare på heltid under våren, säger Lars Holmgård.

Inte via Arbetsförmedlingen

Att anställa domare kräver ett särskilt förfarande. Domare utses av regeringen och annonseringen görs genom domarnämnden.

– Det är ju ett väldigt speciellt jobb. Urvalen är hårda och det är inte så många som kan komma ifråga, så vi kan inte vända oss till Arbetsförmedlingen eller bemanningsföretag för att skaffa domare.

Kvalitén ska inte bli lidande

En konsekvens av domarbristen är att handläggningstiderna kan bli längre och att man inte hinner avgöra lika många ärenden som kommer in.

– Är det färre domare så kan det ju ta längre tid naturligtvis, men kvalitén ska inte försämras i alla fall, säger Lars Holmgård.

Har det blivit tuffare att vara domare?

– Svårt att säga, min bedömning är att tempot har ökat i arbetet. Sedan om man ser till arbetsmiljlöfrågor som hot till exempel så klarar sig domare ganska bra ändå. Det är värre vågar jag nog säga generellt att vara åklagare, advokat, polis eller jobba inom kriminalvården.

Har ni något knep för att locka domare?

– Vi har varit ganska framgångsrika genom åren när vi sökt upp personer som vi tycker är lämpliga att bli domare och så kommer vi jobba vidare nu också, säger Lars Holmgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer