Foto: Jenny Eriksson SVT

Domare anmäls av JO – riskerar straff för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid Värmlands tingsrätt riskerar disciplinstraff för hanteringen av två vårdnadstvister.

Samma domare har tidigare fått en varning från Statens ansvarsnämnd, efter att han tagit med tre unga kvinnor in på tingsrätten nattetid.

Justitieombudsmannen har gjort en utredning kring domarens hantering av två mål om vårdnadstvist, efter att juridiska ombud anmält domaren.

”Det finns enligt min mening anledning att se allvarligt på de upprepade brister i XX handläggning som kommit fram i utredningen”, skriver JO.

Kritiken handlar i det ena ärendet om att domaren varit passiv i handläggningen, vilket kan ha fått negativa konsekvenser för barnet som saken handlar om. I det andra kritiseras han för att ha fattat ett interimistiskt beslut om ensam vårdnad men inte dokumenterat det.

Anmäld till Statens ansvarsnämnd

”Jag noterar att tingsrätten inte meddelat Skatteverket om beslutet och det är tveksamt om det alls verkställdes”, skriver JO. Domaren dokumenterade beslutet först efter att hen blivit anmäld till JO och har själv uppgett att handläggningen varit bristfällig.

Nu anmäler JO domaren till Statens ansvarsnämnd som ska ta ställning till en disciplinpåföljd.

”Fullt förtroende”

Domstolens chef, Lars Holmgård, säger till SVT att han inväntar ansvarsnämndens beslut men ser ingen risk att domaren kommer skiljas från sin tjänst.

– Nej det hoppas jag verkligen, att det inte finns den risken. Han har ju fullt förtroende av mig och kollegor här.

Vad säger det här om rättssäkerheten på domstolen?

– Rättssäkerheten är ju hög, men det har blivit fel här. Det är beklagligt.

Han konstaterar också att domarens tidigare varning gällde en helt annan typ av händelse än det hen nu anmäls för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.