Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En domare vid Värmlands tingsrätt och en tidigare anställd jurist vid tingsrätten är båda misstänkta för köp av sexuella tjänster. Foto: SVT

Domare vid Värmlands tingsrätt misstänks ha köpt sex

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid Värmlands tingsrätt och en tidigare anställd jurist vid tingsrätten är båda misstänkta för sexköp, som Nya Wermlandstidningen var först med att rapportera. De båda männen misstänks ska ha köpt sexuella tjänster av två kvinnor i Karlstad i maj.

– Jag har pratat med domaren och han förnekar att det har hänt, säger Lars Holmgård, lagman vid Värmlands tingsrätt.

Det var i mitten av maj som juristen och domaren tillsammans gick ut på krogen i Karlstad. Där träffade de två kvinnor i 20-årsåldern och de fyra fortsatte kvällen tillsammans, enligt åklagaren Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö som leder förundersökningen.

”Har bedrivit inre spaning”

Mer detaljer kring vad som sen hände vill åklagaren inte gå in på men de två männen är nu misstänkta för köp av sexuella tjänster.

– Polisen fick in tips av kvinnorna redan i maj. Vi har bedrivit inre spaning under sommaren men det fanns inte obegränsat med resurser och vi har avvaktat lite med att delge männen misstanke, då det fanns uppgifter som vi ville kontrollera, säger Bengt Åsbäck.

”Jobbar inte den här veckan”

De båda männen hämtades till förhör torsdagen den 12 november och båda nekar till brottsmisstanken. Juristen jobbade vid den påstådda händelsen på Värmlands tingsrätt med allmänna juridiska arbetsuppgifter men han har nu slutat sin tjänst där. Domaren är fortfarande anställd vid tingsrätten.

– Han är jobbar inte den här veckan, hur fortsättningen ser ut det kan jag inte säga. Jag vet inte, säger Lars Holmgård.

”Naturligtvis allvarligt”

Hurvida domarens tjänst vid Värmlands tingsrätt påverkas eller inte utreds i ett senare skede av Statens ansvarsnämnd, som tar ställning till vad som sker med en domare om hen lagförs för brott.

– Jag tänker att om det är riktigt är det naturligtvis allvarligt men vi kan bara utgå från det vi vet nu. Båda nekar till brott och de är inte dömda, de är bara delgiven misstanke, säger Lars Holmgård. 

Om domaren skulle åtalas och senare fällas för sexköp, vilka mål skulle han då kunna döma i vid Värmlands tingsrätt?

– Ja, där har ju jag ett ansvar i fråga arbetsfördelning, det blir i så fall en kommande fråga. Jag får först avvakta åklagarens beslut.

Men han skulle i så fall inte döma i sexualbrott?

– Det kan vara så, säger Lars Holmgård.

Enligt åklagaren Bengt Åsbäck kommer han besluta om han ska väckas mot de båda männen inom ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer