– Det har gått väldigt bra och vi har lagt ut ungefär 2400 kubik snö på ett dygn så vi är väldigt nöjda, säger Olle Fernqvist i Deje Alpina Klubb. Foto: SVT

Dömlebacken har startat snökanonerna rekordtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Kylan har kopplat greppet om Värmland och det gläder inte minst de skidanläggningar som redan kan börja göra konstsnö. I Dömlebacken i Deje som drivs ideellt har man satt igång snökanonerna rekordtidigt.
– Det har gått väldigt bra och vi har lagt ut ungefär 2400 kubik snö på ett dygn så vi är väldigt nöjda, säger Olle Fernqvist i Deje Alpina Klubb.

Förra året öppnade Dömlebacken den 25 december, men i år hoppas man på en tidigare start.

– Drömmen vore att öppna i mitten på december före alla andra klubbar i Värmland.

Vad har du för önskeväder nu framöver?
– Att det ska hålla sig på rätt sidan nollan så att inte snön försvinner och gärna kallare än 2,5 minus då kan vi fortsätta köra snö.
 

”Framtidsvisioner finns det gott om”
 

I år har föreningen investerat runt 250 000 kronor i snösystemet, bland annat har de köpt några nya snökanoner och sett till att pumphuset blivit helautomatiserat. Förra året gjordes en ny parkering och arrendet har utökats för en till backe.

– Det finns gott om visioner, men backen är nog några år bort, för det är en väldigt stor investering. Med den följer snösystem, belysning och även en ny lift finns med i planen, säger Olle Ferqvist.

30-tal ideella personer


Nu hoppas man på en kall fin vinter med tre bra månader, som kan ge de intäkter man behöver för kunna att växa. Anläggningen drivs med ideella krafter av 30-35 personer som ställer upp under en säsong.

– Alla pengar vi får in går direkt ner i backen. Det är ingen som får betalt.

Vad är det som gör att du tycker att det är värt det?

– Det är kul och så länge det är roligt kommer jag att fortsätta, säger Olle Fernqvist som för länge sedan slutat räkna hur många ideella timmar han lägger i backen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer