Yxan som användes vid det misstänkta mordet på en ung kvinna i Gräsmark i maj i år. Foto: Polisen/SVT

Döms för yxmordet i Gräsmark

Publicerad

Värmlands tingsrätt dömer den 36-årige man som åtalats efter att ha huggit ihjäl sin 21-åriga styvdotter med en yxa i Gräsmark i våras för mord. Mannen döms till 18 års fängelse och utvisning. Det blir andra gången han döms för mord.

Det var för drygt ett halvår sedan, den 21 maj, i bostaden norr om Gräsmark som den 36-årige mannen högg sin 21-åriga styvdotter i huvudet med en yxa. Kvinnan avled på sjukhus ett par dagar senare av sina skador.

LÄS MER: ”Det var då jag tog upp yxan och slog henne”

Kände sig hotad

Den åtalade mannen har erkänt att han vållat kvinnans död och medgett ansvar för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Hans försvarare har beskrivit att han kände sig hotad och tvingad att agera men menar att han inte haft uppsåt att döda henne. Åklagaren, å andra sidan, har beskrivit händelsen som en ren avrättning och åtalade mannen för mord och yrkade på livstids fängelse samt utvisning.

Frågan om uppsåt har varit central i rättegången och motivbilden har varit något oklar men Värmlands tingsrätt anser att mannen ska dömas för mord.

LÄS MER: 21-åringens mamma om morddagen

Agerade medvetet

Rätten skriver i domen att flera omständigheter talar emot mannens uppgifter om att hot från dottern riktats mot honom och rätten anser inte att de är trovärdiga. Dessutom, menar rätten, talar flera omständigheter för att han dödade styvdottern avsiktligt; Han hämtade yxan för att attackera henne, han utdelade flera hugg mot huvudet och han fortsatte hugga mot henne tills hon föll mot golvet.

Han agerade inte heller på något sätt för att rädda hennes liv och påtalade inte heller för larmoperatören hur allvarlig situationen var. Tingsrättens slutsats är att 36-åringen agerat medvetet och med insikt om konsekvenserna av sitt handlande.

Döms för mord

Han döms till 18 års fängelse och utvisning, med förbud att återvända. Han ska även betala ett skadestånd på 66.570 till dödsboet och 50.000 vardera till 21-åringens mamma och syster.

Tidigare dömd för mord

Det EU-registerutdrag, som åklagaren presenterat, där 36-åringen dömdes för mord/dråp i Grekland år 2001 påverkar inte längden på fängelsestraffet. Rätten skriver att det inte finns anledning att skärpa straffet om brottsligheten ligger längre tillbaka i tiden eller om det inte är fråga om upprepade återfall. 36-åringen hade inte fyllt 21 år vid tillfället och det finns inte uppgifter om att han skulle ha begått brott därefter konstaterar domstolen. Mannen har hävdat att uppgifterna från Grekland inte stämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Yxmordet i Gräsmark

Mer i ämnet