Dotter. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dotter tillbaka i Melodifestivalen: ”Läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna ”Dotter ”Jansson från Arvika förlorade mot The Mamas med bara en poängs skillnad i Melodifestivalen 2020. Nu är hon tillbaka i tävlingen – med en viss oro för hur pandemin påverkar årets upplaga.

Det här blir tredje gången som Dotter tävlar i Melodifestivalen som artist. Förra gången knep hon andraplatsen, till sin egen stora förvåning.

– Med ”Bulletproof” trodde jag att jag skulle komma lite bättre än jag gjorde med ”Cry”, alltså att jag skulle komma femma i min deltävling i stället för sexa. Att gå till final var för mig helt osannolikt, säger Dotter.

Kritiserar sociala medier

Det nya bidraget ”Little tot” beskriver hon som en vaggvisa i modern tid, som kritiserar hetsen på sociala medier. Budskapet till barnen är: Ni vill inte bli som vi när ni blir stora.

– Vi är ju väldigt upptagna av oss själva, många bygger upp en fejkad fasad på sociala medier och försöker leva upp till den bilden. Unga i dag har inte upplevt hur det är att vara utan det här, säger Dotter.

I vanliga fall brukar Melodifestivalartisterna släppas under en stor presskonferens, men på grund av pandemin avslöjar SVT en ny artist i timmen, ett jätteprojekt som startade under tisdagen. Dotter får sällskap i tävlingen av bland andra Danny Saucedo, Arvingarna, Mustasch och Kadiatou. Även Elisa Lindström, från dansbandet Elisas, ska medverka i tävlingen med låten ”Den du är”, skriven av Bobby Ljunggren, Ingela Pling Forsman och artisten själv.

”Förstör känslan”

På grund av pandemin äger såväl deltävlingar som final rum på Annexet i Stockholm – och publiken får stanna hemma. Scenen kommer därför att ta mer hänsyn till tv-kamerorna än vanligt.

– Man är ju orolig för hur det kommer att bli, det är läskigt när man inte vet. Men jag har en stark känsla av att det kommer bli ännu bättre. Jag gillar att skapa nummer. Det är underbart att ha en stor publik, men jag kan tycka att det förstör den här känslan man bygger upp i numret när man tar in en stor publik helt plötsligt, säger Dotter.

Flera artister har sökt sig till Melodifestivalen efter att pandemin ställt in turnéer och spelningar, men för Dotter var det tvärtom.

– På grund av corona har det känts som att jag nästan inte vill vara med. Det blir en sådan otroligt push när man är med, speciellt när man går till final. Det innebär att man får vara ute och spela mycket och just nu vet vi inte alls när vi får spela igen. Man har ändå känt lite att ”man kanske ska spara det här till ett år när corona är borta”. Samtidigt: Nej, det är bara att köra!, säger Dotter.

Kolla på gamla klipp från Mellon i SVT:s arkiv

De är klara för Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo – ”Dandi dansa”

Lovad – ”Allting är precis likadant”

Kadiatou – ”One touch”

Mustasch – ”Contagious”

Eva Rydberg & Ewa Roos – ”Rena rama ding dong”

Emil Assergård – ”Om allting skiter sig”

Tess Merkel – ”Good life”

Paul Rey – ”The missing piece”

Arvingarna – ”Tänker inte alls gå hem”

Dotter – ”Little tot”

Elisa Lindström – ”Den du är”

Julia Alfrida (blev uttagen i musiktävlingen ”P4 nästa”)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.