Foto: Arkivbild TT/SVT

Dramatisk minskning av nykterhetskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Nykterhetskontroller i trafiken har minskat dramatiskt de senaste fem åren och polisen menar att det är en av orsakerna till att antalet dödsolyckor har ökat i år.

Samtidigt är risken är stor att poliserna som utreder dödsolyckorna får ännu mer att göra efter julhelgen.

– Statistiskt sett så är det några som kommer att köra ihjäl sig under julhelgen, säger polisens förundersökningsledare David Askeröd.

Efter dödsolyckor i Värmland, Dalarna och Örebro län är det David Askeröd som är förundersökningsledare. Efter flera års nedgång eller lägre nivå på dödsolyckorna har siffrorna vänt uppåt i år med 35 döda i trafiken i Polisregion Bergslagen till och med november. David Askeröd ser flera orsaker till olyckorna som att trafikanter håller för hög eller dåligt anpassad hastighet till väglaget och att bilbältet inte har använts. Men rattfylleri sticker ut.

– Framförallt har vi mycket alkohol och drogrelaterade olyckor – ungefär en tredjedel, förklarar David Askeröd.

Nykterhetskontrollerna påverkar

Samtidigt som det är droger eller alkohol inblandat i en tredjedel av dödsolyckorna så har nykterhetskontrollerna i Polisregion Bergslagen minskat i år till bara en tredjedel av det antal kontroller som utfördes för fem år sen. Det har gått från över 182 000 prov 2013 till drygt 61 000 i år om man jämför perioden januari till oktober. Nästan en procent har kört onyktra av de som gjort utandningsprov.

Polisen menar att kontrollnivån påverkar olycksstatistiken.

– Ser man aldrig några poliser efter vägarna och att man inte blir upptäckt – att upptäcktsrisken är väldigt liten – så ökar benägenheten till att man kör snabbare, slarvar lite mer, man tror att det här händer inte mig ändå, säger David Askeröd.

Få trafikpoliser

Den kraftiga minskningen av antalet trafikkontroller beror enligt chefen för trafiksektionen i Polisregion Bergslagen, Leif Svensson, på en kraftig nedbemanning på trafikpolissidan. I Värmland har det gått från 47 trafikpoliser för tio år sen till bara sju idag i Värmland så det finns inte personal att utföra så många kontroller som tidigare. Nu har han en förhoppning om en viss personalförstärkning nästa år så att trafiksäkerhetsarbetet kan förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.