Hammarös nya medarbetare ska komma åt svartbyggen. Foto: SVT

Drönare ska hitta svartbyggen

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Hammarö kommun ta till ett nytt grepp för att komma åt bland annat svartbyggen. Den som vet med sig att man anlagt en brygga utan lov kan få se upp.

Hammarö kommuns nya medarbetare surrar mycket och flyger gärna iväg. Just nu är den dock på service, men tanken är att den nyinköpta drönaren inom en snar framtid ska användas i arbetet med att till exempel kontrollera strandskyddet och hitta svartbyggen och ovårdade tomter.

– I år har vi tänkt att göra inspektion över bland annat Trumman, säger bygglovschef Sven-Arne Rudin och pekar på en karta över ön som kryllar av sommarstugor.

Jämför med kartor

Just Trumman är ett av flera områden på Hammarö där det i dag kan vara svårt att kontrollera att de boende håller sig till lagar och regler. Det är bitvis ganska svårtillgänglig terräng och därför svårt att få en överblick över hur det ser ut.

– Här skulle en drönare underlätta mycket. Vi kan flyga över ett större område ganska snabbt och jämföra med kartor för att se om det har tillkommit något och om det finns bygglov, säger Sven-Arne Rudin.

Tjänar tid

Kommunen har fått flygtillstånd av Transportstyrelsen och väntar nu bara på kameratillstånd av länsstyrelsen. Får de det blir det första kommunen i länet som använder sig av drönare på det här sättet.   

– Vi kommer att tjäna tid, framför allt. Och få mycket bättre underlag för beslut i till exempel strandskyddsfrågor inför nämndsammanträden. Drönaren ingår som en medarbetare nu, säger bygglovschef Sven-Arne Rudin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.