Anledningen till de ökade VA-kostnaderna är bland annat behov av upprustning på befintliga ledningar och utbyggnader av avlopp för nya bostäder. Foto: TT

Svenskt vatten: VA-avgiften behöver fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar Svenskt vatten en rapport över framtida kostnader för vatten och avlopp. Enligt den behöver VA-avgifterna fördubblas de kommande 20 åren.
– Rapporten visar entydigt på att stora investeringar behövs och att de måste påbörjas nu, säger Anna Linusson, vd Svenskt Vatten.

Rapporten presenteras på Vattenstämman som inleds idag på konferensanläggningen CCC i Karlstad. Stämman arrangeras av Svenskt vatten, branschorganisationen för kommunala vatten- och avloppsorganisationer.

I dag satsas varje år tolv miljarder kronor i infrastrukturen för kommunal vatten- och avloppsförsörjning. Svenskt vatten menar att investeringen behöver ökas med 35 procent de kommande 20 åren, för att kunna säkerställa fortsatt rent vatten. Förslaget är att dubbla dagens vatten- och avloppsavgifter för att kunna hantera ökningen.

– Rapporten har gjort beräkningen utifrån en ökning över 20 år, de egentliga behoven här och nu är ännu större än 35 procent, säger Anna Linusson.

Anledningen till de ökade kostnaderna är bland annat behov av upprustning på befintliga ledningar och utbyggnader av avlopp för nya bostäder.

Vad händer om det här inte görs?

– I värsta fall klarar vi inte att leverera ett säkert dricksvatten och att leva upp till våra miljökrav. Vi kommer få svårigheter att klara att bygga ut till de som behöver och får svårt att klara internationella krav, säger Anna Linusson.

Stort behov av investeringar

Per-Anders Bergman på teknik och fastighetsförvaltningen i Karlstad kommun berättar att behovet av investeringar på vatten och avlopp är stort. Kommunen har redan börjat satsa mer och åren 2018-2021 planerar de att årligen gå in med 140 miljoner kronor.

– Det är en satsning som det är nödvändigt att den fortsätter, för att hålla ett tillräckligt bra tempo i vårt investeringsarbete, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer