Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionrådet Jesper Johansson (MP) förklarar varför det blir billigare att åka buss i Torsby kommun och hur det kommer sig att biljettpriset kan öka med fem procent i tätorterna. Foto: SVT

Dyrare att åka buss i Värmland – förutom i Torsby

Publicerad

Biljettpriserna i kollektivtrafiken kommer höjas med i genomsnitt tre procent i Värmland från och med Lucia. Men för de som bor i länets nordligaste delar blir det billigare. Det har Region Värmlands kollektivtrafiknämnd beslutat.

I klippet ovan förklarar regionrådet, Jesper Johansson (MP), hur man tänkt kring prisförändringarna.

Det är den årliga uppräkningen av biljettpriserna som ligger bakom prishöjningen. I genomsnitt tre procent, men i tätorten kan det bli så mycket som fem procent dyrare att åka buss. 

I Torsby däremot, som i nuläget är uppdelat i två zoner vid köp av enkelbiljetter, kommer det bli billigare att resa. Åtminstone om man åker mellan zonerna, eftersom de ska slås ihop och resenärerna då slipper betala för att åka genom bägge två.

Coronaminus

Minskat resande med kollektivtrafik har slagit hårt mot Värmlandstrafik och Karlstadbuss. Prognosen är att man förlorar 58 miljoner kronor i intäkter under 2020. Men, det tappet ligger inte bakom årets prishöjning, enligt regionrådet.

Finns det någon risk för ytterligare prishöjningar, till följd av det ni förlorat nu under pandemin?

– Under 2021 kommer vi ha de här priserna, det är det vi bestämmer nu och det är också bestämt av fullmäktige att vi har den ramen att ligga inom. Så jag ser inte att vi gör några förändringar under 2021, men hur det blir längre fram är väldigt svårt att sia om, säger Jesper Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer