• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kostchef Fredrik Lundquist berätta i klippet hur han kommer jobba för att hålla nere kostnaderna och hur butikers överbliven mat kan komma att användas. Foto: SVT/Maria Haglund

Högre matpriser – så tvingas Karlstad kommun tänka om

Publicerad

Priserna på livsmedel stiger – men det har inte skjutits till några mer pengar till skolmaten i Karlstad kommun. Kostchef Fredrik Lundquist räknar med en prisökning på 13 procent i år vilket tvingar honom att tänka om.

– Det gäller att vara förnuftig och göra kloka inköp, säger han.

Han och de andra kostcheferna har redan flaggat för politiker och förvaltning om de ökade kostnaderna.

– Vi ser en ökning på cirka 13 procent på helåret men vi befarar att den kan bli högre. 13 procent är mycket pengar, säger Fredrik Lundquist.

Varje dag serveras 6 000 portioner skolmat i hans område. För att klara budgeten på 15 miljoner kronor behöver han och skolpersonalen ha ännu bättre koll på prissättningen.

– Det kan handla om att man byter en torsk mot en sej till exempel.

Dyrare mat – men ekologisk andel kvarstår

Andelen ekologiska livsmedel behålls, näringsinnehållet i maten kvarstår och mjölken kommer vara kvar.

– Där ser jag ingen förändring om det inte kommer beslut om det, säger Lundquist.

Hör kostchef Fredrik Lundquist berätta i klippet hur han kommer att jobba för att hålla nere kostnaderna och hur butikers överblivna mat kan komma att användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.