TMA-fordon används som påkörningsskydd och kan enkelt beskrivas som en lastbil med krockkudde. I Stockholm och Uppsala är det krav på TMA-fordon vid arbeten på de större vägarna sedan 2011 och Arbetsmiljöverket vill införa kravet i hela landet.
Lars-Gunnar Johansson, ordförande i Assistancekåren, är positiv till skyddsfordonen men menar att det kommer att kosta för mycket.
– Om vi tar en liten ort som Likenäs där man ligger på runt 600 bärgningsjobb om året och endast ska använda de här fordonen på vissa vägar, så ska man ändå ha två bilar och två personer i jour dygnet runt. Det kostar för mycket pengar och eftersom ingen vill betala så går det inte.
Han efterfrågar istället lagkrav på andra säkerhetshöjande åtgärder som till exempel bloss och ljus i andra färger. Men det finns baksidor med det förslaget enligt Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Vi ser inte att det är ett tillräckligt bra skydd. Det är bara en varningsmarkör och blir du påkörd så skyddar det inte.
Klarade sig med en hårsmån
Sara Karlsson har jobbat som bilbärgare i tre år, och redan haft flera nära döden-upplevelser på grund av att förare inte vill släppa på gasen.
– Första gången lastade jag en bilen på en parkeringsficka, så jag stod inte på vägen, och jag hade varningslampor på. Då kom det en husbil och körde rätt in i backspegeln på min bärgningsbil, berättar hon.
– Jag såg den i ögonvrån så jag hann precis att hoppa undan. Annars hade han tagit mig med.
Malmö och Göteborg står på tur när det gäller kravet på TMA-bilar, när turen kommer till Värmland är inte bestämt. Och trots kostnaden tror Mikael Roos på Arbetsmiljöverket att skyddsfordonen kommer att komma till landsbygden.
– Det kanske inte fungerar överallt men jag tror att det går att få till en betydligt bättre säkerhet även i småbygder, vilket behövs.