Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökningen är en nationell trend menar Louise Adermark, docent i neurobiologi. Foto: Filip Jemtelius/SVT arkiv

E-cigaretter och vitt snus ökar bland unga i Värmland

Publicerad

Användandet av e-cigaretter och vitt snus ökar bland unga i Värmland. Nu vill Karlstad kommun sprida kunskap bland sina anställda om nikotintrenden.

Enligt undersökningen Elevers drogvanor, som Region Värmland gör, så har andelen ungdomar i Värmland som går andra året på gymnasiet och som rökt e-cigaretter de senaste tolv månaderna ökat från 14 procent år 2019 till 27 procent år 2021. Den senaste undersökningen är gjord i år men den har inte sammanställts än.

Föreläser för kommunen

Louise Adermark är docent i neurobiologi på Göteborgs universitet och forskar på nikotinets effekter på hjärnan. Under tisdagen bjöds hon in för att föreläsa  för anställda inom Karlstad kommun om bland annat ungas användande av de nyare nikotinsorterna, som vejp och vitt snus.

– Det är exakt samma trend i alla regioner i Sverige – att användandet har ökat kraftigt de senaste åren, säger Louise Adermark till SVT .

Olika smaker

E-cigaretter, eller vejp som det också kallas, marknadsförs ofta som tobaksfritt men innehåller för det mesta nikotin och säljs också i mängder av olika smaker.

I klippet berättar forskaren Louise Adermark bland annat om riskerna med att vejpa som ung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.