Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del av Ebba Olssons silverritt med Little Miss Mac U No i klippet och hör hur hennes framtidsdröm ser ut. Foto: Maria Haglund/SVT

Ebba och ”Daisy” från Kil tog silver i Gothenburg Horse Show

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga Ebba Olsson i Kil var en av tio unga ryttare som i helgen tävlade i finalen av den prestigefyllda tävlingen Sverigeponnyn under Gothenburg Horse Show. Tillsammans med ponnyn Little Miss Mac U No slutade hon till sist tvåa inför 12 000 åskådare och tv-publiken.

– Det var häftigt, säger Ebba Olsson.

Det har gått några dagar efter finalen i Scandinavium och Ebba har tagit sovmorgon, det är sportlov. 14-åriga ponnyn Daisy – som hon kallas – har vilodag även hon.

– Vi kanske ska skritta ut lite sen, mamma får bestämma, säger Ebba Olsson.

Ebba och ”Daisy” bor i Kil men tävlar för Equality riders på Hammarö och de åker ofta till ön och tränar för Mia Grane. Av 500 ryttare som försökte kvala till Sverigeponny var det till slut 37 som gick vidare och tio som till slut tog sig till finalen som tv-sändes.

– Många såg mig på tv, jag fick till och med meddelande från en kille i klassen, säger Ebba.

Kan träffa kompisar en gång i veckan

Fram till förra året spelade hon även fotboll men de tre hästarna tog för mycket tid.

– Jag har tid att träffa kompisar kanske en gång i veckan om jag tävlar på helgen.

Se en del av Ebba Olssons silverritt med Little Miss Mac U No i klippet och hör hur hennes framtidsdröm ser ut.

Tävlingen Sverigeponnyn

Sverigeponnyn är en av landets största ponnycuper, unga ryttare tävlar på sina C-ponnyer på LB-höjd. Vid flera kvaltillfällen under höst och vinter avgörs det vilka ekipagen som får rida final i Scandinavium.

Tävlingen har inverkansbedömning där en domare bedömer ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. Man tittar mycket på ryttarens balans och det gäller att vara stadig och följsam över hindren.

Till Gothenburg Horse Show tog sig 37 ekipage varav 10 tar sig till lördagens final som direktsändes för första gången i SVT.

Källa: www.gothenburghorseshow.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.