Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Lund är en av de nyanställda på Finnebäcks i Edane. Sedan projektstarten har företaget utökat med sju tjänster till ett 30-tal totalt, berättar vd Anna Holmgren. Foto: SVT, Morgan Kringstad

Edaneföretag ökade sin försäljning med över 20 procent förra året

Publicerad

Fokus på affärsutveckling och Norge. Så kan ett flerårigt projekt i västra Värmland förklaras. Finnebäcks AB är ett av företagen som deltar och de märker en tydlig tillväxt.

– Vi har ökat exporten till Norge, säger vd:n Anna Holmgren.

Hon är fjärde generationen som driver det 105 år gamla familjeägda industriföretaget som tillverkar kyl- och frysrum i Edane.  För några år sedan fick de möjlighet att delta i projektet Hållbar export westra Wermland vilket utvecklat bolaget enligt Anna Holmgren. 

– Från 2021 till 2022 ökade försäljningen med nio miljoner kronor, vilket motsvarar 22 procent.

Budget på 9,5 miljoner för projektet

I projektet, som startade i maj 2020 och pågår till augusti i år, får företag stöttning inom områdena försäljning, digital synlighet, hållbarhet och ledarskap bland annat. Det har en budget på nära 9,5 miljoner kronor och finansieras med EU-medel och pengar från Region Värmland, kommunerna i Säffle, Arvika och Årjäng samt det lokala näringslivet,

– Det är viktigt för kommunen att vi får tillväxt hos företagen och fler arbetstillfällen, säger Jonas Andersson, näringslivsutvecklare i Arvika kommun.

I klippet ovan berättar han om hur många arbetstillfällen projektet gett hittills och Anna Holmgren berättar mer om utvecklingen på Finnebäcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.