Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är dubbelt så mycket folk här”- hör operatören Marcus Olsson och vd:n Lars-Erik Klas berättar mer. Foto: SVT

Edanesågen byggs ut – vill dubbla produktionen

Publicerad

På Edanesågen utanför Arvika ska en helt ny såglinje, nya virkestorkar och en timmersortering stå klart i sommar. Därefter byggs nytt hyvleri och måleri som företaget hoppas ha i drift i slutet av 2024.

– Vi förbereder oss för att dubbla produktionen till svensk och norsk bygghandel, säger Lars-Erik Klas vd för Moelven Edanesågen.

– Det handlar om ett investeringsbelopp på ungefär 800 miljoner kronor, berättar Lars-Erik Klas när han visar SVT runt på sågverksområdet.

Edanesågen har 110 anställda men just nu är det nästan dubbelt så många igång på sågverksområdet. Det är underleverantörer och lokala företag som arbetar med att till exempel färdigställa den 30 000 kvadratmeter stora ytan – som ska bli nya lagringsytor.

– Det är en yta som motsvarar ungefär sex fotbollsplaner, säger vd:n.

”Det är dubbelt så mycket folk”

Inne på hyvleriet arbetar Marcus Olsson. Han har jobbat på sågen i många år och känner inte riktigt igen sig när han kommer till jobbet.

– Oj, tänker man. Det är dubbelt så mycket folk här. Hur ska vi få ihop det här? Men det känns väldigt spännande, säger Marcus Olsson.

I klippet berättar han och vd:n Lars-Erik Klas om betydelsen av investeringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.