Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lokalernas skick och hör Hans Nilsson samt förskoleadministratören Malin Nilsson om läget. Foto: SVT

Edapolitikerna stoppade planerad renovering – anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Vision anmäler Eda kommun till Arbetsmiljöverket och tjänstemännen har avsagt sig arbetsmiljöansvaret. I grunden ligger en långdragen politisk tvist om var rektorerna och förskoleadministratörerna ska ha sina kontor.

Se lokalernas skick i klippet ovan – och den oberoende politikern, Hans Nilssons, svar på vad han tycker att man ska göra i stället. 

I över två år har rektorerna och den administrativa personalen huserat i den gamla förskolan Pillret. En lokal som inte varit anpassad för deras behov.

Rivit upp beslut

Förra året bestämde kommunstyrelsen att avsätta tre miljoner för att renovera Pillret. Tanken var att lokalen även skulle kunna användas för att hjälpa elever som blivit hemmasittande till följd av psykisk ohälsa att komma tillbaka in i undervisningen.

Men under våren har oppositionen rivit upp beslutet. Det visade sig nämligen att den beräknade kostnaden stigit till 5,7 miljoner kronor – efter att materialkostnader ökat markant.

Otjänlig som arbetsplats

Parallellt med detta har fackförbundet hävdat att lokalen, så som den ser ut i dag, är otjänlig som arbetsplats. Därför anmäls nu kommunen till Arbetsmiljöverket. Eftersom tjänstemännens egna förslag – att renovera – röstats ned, så menar tjänstemännen att de inte kan ta sitt arbetsmiljöansvar och har därmed överfört det ansvaret tillbaka till politiken som ju i grunden är högst ansvarig.

Frågan om vilka lokaler personalen ska vara i kvarstår. SD, S, L och oberoende Hans Nilsson (tidigare HEL) har röstat för att det ska skickas på återremiss till förvaltningen att undersöka andra alternativ.

Så styrs Eda kommun:

Centerpartiet, Vänsterpartiet och Hela Edas Lista styr genom minoritetsstyre sedan valet 2018. Under mandatperioden har tre av de fem politikerna på HEL:s mandat i fullmäktige lämnat partiet och blivit politiska vildar, vilket ytterligare har försvagat minoritetsstyret.

Mandatfördelning:

HEL: 5 (varav 3 är politiska vildar)

V: 2

C: 7

KD: 2

S: 10

M: 4

L: 1

SD: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.