• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Berättarladan har varit fullsatt nästan varje kväll när Västanå teater har spelat den poetiska Eddan. Foto: Håkan Larsson

Eddan går live – sänds på bio

Uppdaterad
Publicerad

I helgen spelar Västanå teater sina sista föreställningarna av den poetiska Eddan i berättarladan. Men, på lördagen räcker det med att åka till Skoghall för att ta del av de tusenåriga kvädena och verserna.

Två föreställningar återstår av sommarens uppsättning av Jon Fosses Eddan i Berättarladan utanför Sunne. Där får det plats uppåt 500 åskådare, men lördagskvällens föreställning kommer kunna ses av betydligt fler, det ska nämligen sändas live på 16 olika biografer runt om i landet.

– Det känns spännande, det blir ju nånting som vi aldrig har gjrot. Man har ju bara en chans, det är inget man kan ändra efteråt, säger teaterchef och regissör Leif Stinnerbom.

Föreställningen sänds av Riksteatern i samarbete med Folkets hus och parker som just nu driver en satsning med livesända föreställningar – och Eddan är först ut i Sverige.

– Vi ville göra verkligen typisk teater och Västanå har sitt alldeles specifika uttryck som är känt hos teaterföreningar, säger Christer Uhre som är Riksteaterns projektledare.

Svårfångad pjäs

Sju kameror kommer monteras i ladan, men frågan är om det räcker, då Västanå teater är kända för att ta ut svängarna i sina vida danser är det inte den lättaste föreställningen att fånga på film.

– De använder ju rummet jättemycket. Hur överför man det till åskådaren så att det blir en egen upplevelse i biosalongen och ändå väldigt nära? Där i ligger svårigheten, säger Christer.

Ingen tid att repa

Leif Stinnerbom är spänd inför det faktum att de inte har hunnit repetera med kameror på plats. Det blir upp till Riksteaterns bildproducent att välja vilken kamera som ska fånga vad.

– Det vet man ju inte hur det blir, han väljer ju utifrån vad vi har pratat om, men också vad han ser. Jag kan ju inte sitta med i bussen för han behöver ha all sin koncentration. Det ska bli spännande att se hur det blir, säger han.

Föreställningen kommer visas på 16 olika biografer runt om i landet, både live på lördagen och i efterhand. Förhoppningen är att i framtiden kunna publicera föreställningen så att den går att se i efterhand, men där finns ingenting bestämt ännu.

För Värmlänningarna är det Skoghalls Folkets hus som gäller om man vill se Eddan live i digital form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.