Oscar Magnusson frontar Sven Ingvars. Foto: SVT

Efter 12 år: Sven-Ingvars tillbaka på Sandgrundsudden

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen hördes återigen tonerna från klassiska Sven-Ingvarslåtar från Sandgrundsudden i Karlstad. Efter 12 års uppehåll från de traditionella spelningarna gjorde bandet en efterlängtad comeback i ny tappning – med Oscar Magnusson som frontfigur.

– Det är oerhört speciellt att spela på udden ikväll, men man får försöka hålla någon slags professionell distans också, så man inte låter känslorna svämma över helt. Det är symboliskt på något sätt. Hela ens uppväxt och alla minnen och saker är förknippade med udden. Och så är det ju för många. Det har varit en slags gemenskap, att man har varit på detta, säger en förväntansfull Oscar Magnusson inför kvällens spelning.

Folk var redo för folkfesten, både på Sandgrundsudden, i Klarälven och på Sundsta. Foto: SVT
Sven-Ingvars

”Glädjen bubblar i stan”

Karlstadsbandet Sven-Ingvars, med den nu bortgångne Sven-Erik Magnusson i spetsen, gjorde under mer än 30 år bejublade gratiskonserter på Sandgrundsudden i Karlstad. 2006 gjordes den senaste och nu, ett år efter att Sven-Erik dog, är det alltså dags igen.

– Det mest speciella är på något sätt att få uppleva hur glädjen bubblar i stan inför det här igen. Sedan är det ju så att vi i den formen vi kör nu saknar en, men jag tror ju att han ändå är närvarande på något sätt och att han får ta Sandgrundsudden i besittning igen ikväll, säger Oscar Magnusson och fortsätter:

– Jag ser det som att Karlstadsbefolkningen har förtjänat att få ett eget tillfälle att sörja eller glädjas, att känna. Det är därför det här blir av. Det märktes när pappa gick bort att det kändes än mer här i Karlstad och Värmland, även om folk sörjde i hela landet. Det känns fint att få ge tillbaka.

Intresset för att se bandet var väldigt stort. Foto: SVT

Kommer detta bli en ny tradition nu?

– Det är inget som är planerat. Det kändes som att det fanns ett uppdämt behov från vår sida och även från folket, men om det här är ett avslut på en gammal tradition eller en början på något nytt får vi se. Oavsett är det en fin hyllningsmöjlighet till traditionen, till pappa och till alla bandets låtar, konstaterar Oscar.

– Sedan är ju udden omgjord sedan sist, så vi får väl se hur det blir ikväll. Men om man inte kommer in så att man kan se oss så kommer man definitivt höra oss över hela stan i alla fall! avslutar Oscar Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sven-Ingvars

Mer i ämnet