Foto: SVT

Prästen som vill förebygga självmord

Uppdaterad
Publicerad

Han har arbetat i över trettio år som präst i Grums, och sett hur antalet människor som tar livet av sig ökar. Nu vill Mats Johansson Flygg att man skapar ett nätverk för att förhindra självmord, bland annat med hjälp av polisen.

– Förr så kunde du gå ner på bruken efter skolan och begära att få jobb, och fick det med en gång. Idag finns det ett annat utbildningskrav, för vad du än ska göra, säger kyrkoherden Mats Johansson Flygg.

Läs också: Kommunalrådet skrev öppet brev efter självmorden

I sitt arbete möter han människor i deras livs svåraste stunder. Det innebär även att möta dem som står inför att ta farväl av närstående som har begått självmord. Han har också sett att fler tar livet av sig nu än tidigare.

– Statistiken säger det. Och jag minns det väl, för jag har varit med och följt många unga människor till den sista vilan, säger han.

Hur känner man när man står inför det uppdraget?

– Jag brukar tala om att den stora döden, det är ett meningslöst liv. Den lilla döden, det är den biologiska delen, att vi en gång ska dö. Det måste jag ta med mig in i de här avskeden, säger han.

Mer trygghet av samhället

För att förhindra ökningen vill Mats Johansson Flygg att man skapar ett nätverk för att förhindra självmord, där räddningstjänst, skola, kyrka och polis samarbetar. Han är kritisk till att det inte finns daglig bemanning av poliser i Grums och vill återgå till att ha polis på plats alla dagar, som det var innan stationen avvecklades runt 2002.

– Ser man inte att det finns någon polis, så kan man ju tro att polisens möjligheter att vara till stöd och hjälp till människan inte är det stöd och kraft som många behöver i vårt samhälle, säger han.

Till dig som tänker på självmord – det finns hjälp att få

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.