Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots tullens storsatsning på kameraövervakning har smugglarna efter pandemin hittat nya vägar över den den norska och svenska gränsen. Se en av de nya smuggelvägarna i klippet. Foto: SVT

Efter pandemin: Smugglarna har hittat nya vägar

Uppdaterad
Publicerad

Den stängda gränsen mot Norge under pandemin har öppnat nya vägar för smugglarna. Många gränsbor röjde egna vägar genom skogen för att kunna besöka släkt och vänner i grannlandet när det inte var tillåtet att passera de ordinarie övergångarna. Nu har smugglare tagit över dem.

– Vi ser vägar vi inte visste fanns, säger Morten Nystuen, chef för den norska tullen i Kongsvinger.

Arbetet är i full gång när SVT Nyheter Värmland besöker den norska tullen i Magnormoen vid gränsen mot Värmland. Här övervakas de kameror som finns utplacerade vid samtliga farbara gränsövergångar i jakt på smugglare.

Men nu märker tullen att smugglarna i allt större utsträckning väljer andra vägar över gränsen.

– De lärde sig under pandemin. Vi har sett att de har med sig motorsåg och kapar både träd och buskar så att de kan köra där det inte finns kameror, säger Morten Nystuen.

Minskade beslag av alkohol

Samtidigt har beslagen av framförallt alkohol minskat kraftigt. 2019 beslagtog den norska tullen 4 177 liter sprit och 4 128 liter vin i området. Hittills i år ligger beslagen på 694 respektive 680 liter.

Den svenska tullen bekräftar bilden.

– Vi märker att det rör sig mer fyrhjulingar och crossmotorcyklar vid gränsen, och att de tar sig över genom skogen. Det finns mycket fler ställen för smugglarna att ta sig över gränsen nu, säger Roger Nilsson, chef för tullens kontrollgrupp i Hån.

Beroende av tips

Den norska tullen har satsat stort på att placera ut kameror vi de ordinarie gränsövergångarna. De nya smuggelvägarna innebär nu betydligt mer jobb.

– Det är väldigt tidskrävande och kräver stora resurser. Och vi är beroende av allmänhetens tips, säger Morten Nystuen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.