Granbarkborrens angrepp var rekordstora förra året.

Efter rekordangreppen av granbarkborre: Större område bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Efter de rekordstora angreppen av skadeinsekten granbarkborre förra året så utökar nu Skogsstyrelsen bekämpningsområdet i landet. 

Skogsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det utökade området gör att det bildas ett sammanhängande bekämpningsområde för granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand. 

– Att vi utökar bekämpningsområdet visar på allvaret i situationen men ger oss också ytterligare verktyg att bedriva ett effektivt bekämpningsarbete för att begränsa angreppen, säger Thomas Mårtensson, projektledare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Beslutet om utökningen gäller Stockholms, Uppsala, Värmlands och Västmanlands län, västra och norra delarna av Örebro län samt de två kommunerna Essunga och Grästorp i Västra Götalands län.

Här är kommunerna och länen som berörs

  • Det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april och omfattar: 
  • Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Värmlands, Örebro och Västmanlands län, 
  • Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner, 
  • Västra Götalands län: Essunga, Grästorps, Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner. 
  • Samtidigt tas bekämpningsområdet bort som omfattat delar av Gävleborg, Jämtland och Västernorrland eftersom problemen med granbarkborre inte längre är lika omfattande där. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.