Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konservator Cecilia Skoglund synar noga hur inventarierna klarat sig från brandsläckarpulvret. Hör henne berätta mer i klippet om hur det gått. Foto: SVT

Efter sabotaget i Trefaldighetskyrkan i Arvika: Saneringen snart klar

Uppdaterad
Publicerad

De sista kontrollerna av altartavlan och predikstolen görs nu i Trefaldighetskyrkan i Arvika. Konservator Cecilia Skoglund synar noggrant detaljerna på kyrkans inventarier, så att de inte tagit skada av brandsläckarpulvret som låg som ett finkornigt dammlager på allt inne i kyrkan för några månader sedan.

– De dekorerade ytorna verkar ha klarats sig bättre än jag trodde, säger hon.

I slutet av september utsattes Trefaldighetskyrkan i Arvika för något som kom att bli ett kostsamt busstreck. Skolungdomar utlöste en pulversläckare i vapenhuset och sedan dess har saneringsarbetet med många inblandade pågått inne i kyrkan.

– Det har varit orgelkonservator, metallkonservator, saneringskonservator, länsstyrelsen har varit inblandad och så vidare, säger fastighetsassistent Magnus Fredriksson.

Hur inventeringen har gått hör du mer om i klippet.

Begravningar och dop fick ställas in

Under fem månader vändes planeringen upp och ned under en tid med allhelgona och jul.

– Det förde med sig att vi fick styra om all planering av gudstjänster, konserter och skolavslutningar. Vi kunde inte heller använda kyrkan till begravningar och dop, berättar prästen Kim Sanfridsson.

”Kyrkan ska vara öppen”

Nu ska byggställningar monteras ner och från och med 11-12 mars ska kyrkan vara öppen för allmänheten igen. Den 24 mars är den officiella återinvigningen av Trefaldighetskyrkan.

Efter det här, har det här ökat lusten att låsa kyrkan?

– Till en början gick diskussionen så men nej, kyrkan ska vara öppen, säger Kim Sanfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.