Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionstyrelens ordförande Åsa Johansson (S) om att eventuellt köpa fastigheter från krisande SBB. Foto: SVT

Efter SBB-krisen: Region Värmland öppnar för att köpa fastigheter

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, innebär att de kan komma att sälja av hela eller delar av sitt fastighetsbestånd.

Där ingår flera av Region Värmlands fastigheter – och nu öppnar regionen för att köpa dem.

SBB äger idag ett stort antal vård- och omsorgsfastigheter i landet samt även 700 kommunala fastigheter som skolor, äldreboenden och förskolor.

Värmland är inget undantag. SBB står som ägare för flera fastigheter i länet som både hyrs av flera olika kommuner samt Region Värmland.

De sistnämnda hyr bland annat Regionens hus, navet för regionledningen, och Gripens vårdcentral i Karlstad samt en stor fastighet med flera vårdverksamheter i Sunne.

SBB har beslutat att eventuellt sälja hela eller delar av verksamheten för att rädda bolaget – och då kan de fastigheter som regionen hyr få andra ägare.

Region Värmland har långt hyresavtal med SBB

Regionrådet och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson (S) säger att hon inte känner oro för framtiden eftersom hyresavtalen följer med till en eventuellt ny ägare.

– För Regionens hus gäller hyresavtalet till 2033, säger hon.

Men för att slippa få en annan ägare kan det nu istället bli så att Region Värmland själva köper fastigheterna, trots att de måste göra besparingar i miljardklassen de kommande tre åren.

Hör Åsa Johansson berätta mer om det i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.