– Vi ser absolut en ökning av andelen specialkost, säger Linnea Olsson, koststrateg på Karlstads kommun. Foto: SVT

Efterfrågan på specialkost i skolan ökar

Publicerad

Skolmat är något som är ständigt omdiskuterat. Alla elever har rätt till att äta näringsriktig och bra mat i skolan. Men alltfler barn vill eller kan inte äta den vanliga skolmaten, vilket gör att efterfrågan på specialkost i skolan ökat kraftigt.

Upp till 25 procent av all skolmat är idag specialkost av olika slag. Alltifrån glutenfritt, vegetarisk, laktosfritt till undantag av vissa matvaror som barn är allergiska mot, t ex ägg eller av andra skäl eller fläsk av religiösa skäl.

– Det kan bli fyra eller fem varianter på en och samma maträtt, berättar Daniel Fallegrim, köksansvarig på Mariebergsskolan i Karlstad.

Inte vegankost

Enligt gemensamma riktlinjer som tagits fram i Värmland kan elever få vegetarisk kost och kost fri från fläskkött utan intyg. Laktosfri mjölk erbjuds också alla elever varje dag. Efter anmälan kan barn få låglaktosalternativ.

Däremot erbjuds inte halal, kosher eller vegankost. De som inte vill äta traditionellt kött erbjuds istället lakto-ovo-vegetarisk kost. Inte heller LCHF och andra dieter erbjuds. Och specialkost av medicinska skäl, t ex glutenfri kost, födoämnesallergi samt helt laktosfri kost kräver läkarintyg. Intyg krävs även vid neuropsykiatrisk problematik.

– Vi ser absolut en ökning av andelen specialkost, säger Linnea Olsson, koststrateg på Karlstads kommun.

Dyrare råvaror

Råvarorna till specialkost är ofta dyrare och hanteringen av specialkost kräver dessutom mer personal eftersom den måste hanteras separat. I de kök som lager mest specialkost går i princip en heltidstjänst till detta.

– Vi har ju begränsade resurser, så det är klart att det begränsar kostnader för annan mat. Men vi måste ju möta upp dem som inte kan äta den vanliga maten och portionskostnaden räknas per elev oavsett vad de får.

Kräver läkarintyg

Vanligaste önskemålen om specialkost är låglaktos, fläskfri och vegetarisk kost.

– Helt laktosfri kräver vi läkarintyg på, för om man inte är laktosintolerant kan man faktisk bli det av att man inte äter laktos, säger Linnea Olsson som tycker att alla barn som har problem med mat bör utredas för att man inte ska utesluta någon mat i onödan.

Glutenfritt har blivit en trend i samhället, men även där kräver kostenheten läkarintyg.

När det gäller fläskfritt försöker köken erbjuda fläskfria alternativ, men fläsk är ofta billigare än annat kött och dessutom en del av den svenska matkulturen.

– Vi vill gärna värna om våra svenska mattraditioner, säger Linnea Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.