Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ekologiskt brukade åkermarken i Värmland har minskat. I klippet kan du höra vad länsstyrelsen anser om framtiden för ekologisk produktion. Foto: Maja Yngve/SVT

Ekologiska lantbruket minskar

Publicerad

Ekologiskt odlad jordbuksmark minskar i Sverige – från nästan 20 procent i fjol till 16,6 procent i år. Enligt föreningen Ekologiska lantbrukarna är det den största minskningen någonsin.

– Vi kommer inte närmare målet när det minskar, säger Petra Umeland vid länsstyrelsen Värmland.

Utvecklingen märks bland annat i Värmland där den ekologiskt brukade åkermarken har minskat med sju procent år 2023 jämfört med 2022, visar preliminär statistik från föreningen Ekologiska lantbrukarna. Minskningen kommer efter att det skett en ökning på området sedan 2015.

Siffrorna baseras på ansökningar om jordbruksstöd till Jordbruksverket.  

Minskar i hela landet

Sammanställningen visar också att den ekologiskt odlade ytan minskar i hela landet, och går från 19,9 procent av den totala jordbruksytan år 2022 till 16,6 procent i år.

Enligt Ekologiska lantbrukarna är det den största minskningen någonsin och den innebär att den ekologiskt brukade jordbruksmarken är tillbaka på samma nivå som år 2014. 

Hör i klippet vad länsstyrelsen anser om framtiden för ekologisk produktion. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.