Foto: SVT

Ekonomiskt tvärstopp på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Ett stopp för investeringar, inköp och anställningar – det föreslår nu den politisk ledningen i Hammarö kommun för att få rätsida på ekonomin. Skolor, äldreboenden och nödvändiga akuta driftärenden ska undantas från investeringsstoppet

Den politiska ledningen i Hammarö kommun föreslår ett anställningsstopp, inköpsstopp och investeringsstopp från den 26 mars och året ut.

I förslagen som undertecknats av kommunstyrelsens ordförande Bosse Henriksson (M) nämns bland annat att samtliga nyanställningar och vikariat ska beslutas av förvaltningschef och ingen övertid ska få förekomma med undantag för övertid som beviljas av en enhetschef eller rektor.

Undantag från investeringsstopp

Nödvändiga akuta driftärenden undantas från investeringsstoppet som till exempel vattenläckor och el-försörjning. Investeringar för skolor, förskolor och äldreboenden undantas för stoppet. I övrigt är förslaget att alla investeringar ska godkännas av kommunstyrelsen.

Alla nämnder ska redovisa sin ekonomi månadsvis och ska hålla den budget som tilldelats enligt förslaget som nu ska behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.