Hör Eva Thorstensson och Pia Torstensson berätta om Flora, löftet och varför de anser att projektet behövs. Foto: SVT

Eldsjälar planerar stor demokratisatsning i Värmland

Publicerad

Tre eldsjälar vill nu genomföra ett stort demokratiprojekt i Värmland. Det är judinnan Flora Gladhs historia de vill berätta. Hon överlevde förintelsen och var bosatt i Deje.

Det är löftet de gav till Flora om att lyfta frågan om antisemitism och rasism som ligger till grund för projektet.

– Flora sa till mig. Ni måste lova mig, ni måste föra berättelsen vidare, säger Pia Torstensson, projektledare för demokratisatsningen de vill göra ”Inte glömma, inte minnas”.

Planen är att bland annat att producera teaterföreställningar, starta studiecirklar och ta fram studiematerial. Särskilda insatser vill de göra i de delar av länet där kulturutbudet är begränsat och där antidemokratiska krafter har starkt fäste.

Farlig process

Författaren Eva Thorstensson, som flera gånger besökte koncentrationslägret Auschwitz tillsammans med Flora Gladh säger att det blåser isande kalla vindar i samhället idag.

– Jag tror att normaliseringsprocessen är väldigt farlig. Plötsligt är det okej att säga saker man inte gjorde förut. Rasistiska uttalanden. Gränserna förskjuts.

Eva Thorstensson, Pia Torstensson och författaren och regissören Sandra Backman, som driver projektet, hoppas på att länets kommuner och region Värmland är beredda att lägga pengar på satsningen och att det kan starta efter sommaren.

Flora Gladh kan själv inte berätta sin historia. Hon dog 2012.

I klippet berättar bland annat Lars Stiemelöf, Projektledare Agera Värmland, om högerextremismen i Deje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.