Ingen av de elever vi har pratat med tycker att pengar är avgörande för vilken sport man väljer Foto: SVT

Elever på skidgymansiet i Torsby kommenterar löneskillnader inom längdåkning

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkning är en av de sporter där damerna i svenska landslaget tjänade mer än herrarna, visar SVT Sports undersökning. Vi har träffat elever på skidgymnasiet i Torsby för att höra vad de tänker om ekonomisk jämställdhet inom sporten.

– Det ska väl vara en självklarhet men det är det ju inte inom alla idrotter, säger fjärdeårseleven Madeleine Melin.

Madeleine Melin, Maja Eriksson och Edvin Quist Weghagen går alla på skidgymnasiet. De är på väg ut i spåret vid Valberget för ännu ett träningspass och de tror att en elitsatsning kombinerat med jobb är svårt och att en framtida inkomst därför är avgörande för att kunna satsa.

– I och med att det krävs så mycket träning för att bli bra på längdskidor så är det ju svårt att jobba och göra alla de träningstimmarna samtidigt, säger Edvin.

– Jag tror att det är väldigt tufft eftersom att jobba sliter och man måste ju vila när man tränar annars ger det ju ändå inget, säger Maja Eriksson.

SVT Sports undersökning visar att längdskidåkning är en av de sporter där damerna i svenska landslaget tjänade mer än herrarna Foto: SVT

”Presterar ju bättre”

SVT sport har undersökt skillnader i löner mellan könen inom idrotten. Den undersökningen visar att kvinnliga landslagsåkare 2016 hade en genomsnittlig månadsinkomst på 25650 kronor och motsvarande siffra för manliga åkare var 11579.

– När man pratar om fotboll till exempel så känns det som man pratar om fotboll och damfotboll som att det är två olika grejer fast det är samma sport. Så är det inte inom längdskidåkningen och det är bra, säger Madeleine Melin.

LÄS MER: SVT Sports undersökning

– Man ska få betalt efter prestation tänker jag. Alltså damerna i svenska landslaget presterar ju bättre än herrarna så de förtjänar ju en lite högre lön, säger Edvin Quist Weghagen.

Madeleine Melin, Maja Eriksson och Edvin Quist Weghagen går alla på skidgymnasiet i Torsby Foto: SVT

Pengarna styr inte

Men varken Maja, Madeleine eller Edvin menar att pengar är avgörande för vilken sport man väljer.

– Klart jag vill bli bäst men det vill jag inte för att kunna leva på det utan jag vill det för att jag vill bli bäst, säger Edvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.