Klassrummet på femte våningen är halvfullt och Erik Johansson står längst fram med en pappersbunt i handen. Det blir en trevande start när skolans manliga elever diskuterar manliga ideal, men sedan kommer diskussionen igång. De utgår från region Värmlands frågeunderlag som heter just En riktig man. En fråga handlar om eleverna någon gång känt att de inte har levt upp till bilden av hur en riktig man ska vara.
– Till exempel i gruppsammanhang kan det bli att man känner att man måste vara på ett visst sätt. Att man anpassar sig till sina kompisar och inte vågar säga vad man själv tycker, säger Erik Johansson.
Vill utmana grabbjargongen
Det var han och kompisen Mattis Berg som tog initiativet till samtalet om manliga ideal under sociologilektionerna på skolan. De går båda tredje året på hockeygymnasiet på skolan.
– Grabbar kanske är lite mer slutna, och lite mer ”grabbiga”. Man känner ju till den här grabbjargongen som finns och den vill vi förändra lite, säger Mattis Berg.
– Vi vill att det ska vara okej att vara på sitt sätt fastän man är grabb, säger han.
Anna Eriksson är lärare i bland annat sociologi på skolan, och hon hoppas att diskussionerna leder fram till att eleverna vågar prata om och tänka kring de här frågorna.
– Vad innebär det att vara en riktig man? Det måste kunna innehålla fler sidor än att bara vara stor och stark och macho. Till exempel att man kan öppna sig och vara sårbar inför andra och sådana saker, säger hon.
– Vi vill ge alla elever möjligheten att vara på olika sätt. Ett av skolans uppdrag är ju att prata om värdegrunder och normer.
”Det behövs fler manliga förebilder”
Diskussionsunderlaget En riktig man grundar sig på statistik som region Värmland lyfter fram som oroande. De skriver bland annat att män är mer våldsamma, dricker mer, utbildar sig mindre och begår fler självmord än kvinnor. Samtidigt som eleverna diskuterar de här frågorna, efterlyser de också andra män som kan öppna sig.
– Det behövs fler manliga förebilder som pratar öppet. Så att man ser att det är okej att göra det, att andra vuxna gör det, säger Mattis Berg.