Elias Hano berättar i SVT:s dokumentär om åren i Filipstad, återuppbyggnaden av Irak och vad irakierna tycker om annanas på pizzan. Foto: SVT/Iman Tahbaz

Elias lärde sig baka pizza i Filipstad – Nu är han tillbaka i Irak

Publicerad

Elias Hanos resa gick från från Irak, till Filipstad och tillbaka igen. Nu berättar han om livet på flykt från IS och om att vända hem igen, i SVT-korrespondenternas ”Pizzabagaren i Irak – Filipstad tur & retur”.

– Alla som lämnat Irak drömmer nog om att återvända, tror Elias Hano.

Sommaren 2014 intog IS-soldater Mosul, där Elias Hano vuxit upp. Ett halvår senare korsade han gränsen till Sverige, efter 45 dagar på flykt, och blev placerad på ett flyktingboende i Filipstad. Så småningom fick han jobb på en pizzeria och stannade kvar i fyra år. Många har frågat varför han inte flyttade till Stockholm eller Göteborg istället.

– Där skulle jag inte ha lärt mig någonting. Jag skulle bara ha umgåtts med folk jag känner, på mitt modersmål, säger han.

Starka band

Han lärde sig ta beställningar på svenska, baka hawaiipizza och blanda såser. Men Filipstad kändes aldrig riktigt som hemma och saknaden efter hemlandet ville inte ge vika.

– Han man starka band till en plats, minnen, erfarenheter, kan man inte bara radera hela sin sin historia och leva någon annanstans.

Återvände

I december 2017 deklarerade Irak att IS styrkor i landet var besegrade.

– När jag hörde att vårt område hade befriats från IS blev jag så glad över att vi hade blivit kvitt det där mörkret. Vi hade blivit kvitt IS. Jag längtade efter att se hur det såg ut nu.

Kyrkan han brukade gå till ligger i ruiner och det finns fortfarande bomber kvar på vissa ställen. Men Elias Hano gift sig, fått barn och serverar pizza och kebab med samma starka sås som han lärde sig göra i Filipstad, i Irak.

Se hela dokumentären, av SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Iman Tahbaz, här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.