Nämndordförande, Henrik Lander (C), uppmanar kommunens tjänstemän att ta fram förslag för att förbättra situationen med elsparkcyklar i Karlstad. Foto: SVT

Elscootrarna: Kommunen ska ta fram förbättringsförslag

Publicerad

De står ofta felparkerade, ibland slängda mitt över trottoaren och akutmottagningen vid CSK tar emot personer med skador från elscooterolyckor nästan varje dag.

Nu ska Karlstad kommun se över situationen med elscootrarna.

Det är politikerna som gett teknik- och fastighetsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att ”utveckla och förbättra användningen av elsparkcykel”.

– Stan är till för Karlstadsbor och besökare, här ska alla kunna ta sig fram på ett tryggt och tillgängligt sätt, säger nämndens ordförande, Henrik Lander (C), i ett pressmeddelande.

Men, redan nu har elsparkcyklarna portats från grundskolornas skolgårdar och parklekar. Detta efter tips från allmänheten och i samarbete med uthyrningföretagen – som gjort det tekniskt omöjligt att köra in elsparkcyklarna där.

Ett av företagen, Tier, säger till Nya Wermlands-tidningen att de inom kort kommer kräva av användaren att ta en bild på hur elsparkcykeln har parkerats.

– Funkar inte det systemet har vi möjlighet att bötfälla personer som inte sköter sig och till slut även stänga av dem, säger Joachim Nordström, regionchef på Tier, till NWT.

Förvaltningen förväntas presentera åtgärdsförslagen i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.