Emil Gustafsson från Molkom siktar på att en dag bli Sveriges starkaste man. Foto: SVT

Emil vill bli starkast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av maj kommer styrka att sättas på prov i Molkom. Då går ett av kvalen till tävlingen Sveriges starkaste man i Molkom och Emil Gustafsson är en av dem som kommer tävla om titeln.

– Jag tycker att det är fruktansvärt roligt. Det är utmaningar hela tiden och jag tycker om utmaningar, säger Emil Gustafsson.

På den lilla gårdsplanen utanför huset i Molkom står saker som direkt avslöjar att huset tillhör en person som gillar att lyfta tungt. Det är stora oljetunnor, traktordäck och gamla gastuber fyllda med sand. Emil Gustafsson tränar hårt, men är absolut ingen veteran i sammanhanget.

– Styrka har väl alltid varit roligt. Sedan har man ju sett Magnus Samuelsson på tv och 2014 var jag och tittade på Sveriges nuvarande starkaste man Johannes Årsjö. Och då tänkte jag att nu är det dags, säger han.

”Vill att sporten ska växa”

Det är hektiska dagar just nu. Träningen tar upp mycket av Emils tid, men han har dessutom fullt upp med att arrangera kvaltävlingen i Molkom.

– Det ska hittas sponsorer, domare och speaker. Så det är väldigt mycket att göra, men jag vill ju att sporten ska växa. Det finns några eldsjälar som håller på med det här och de gör ett fruktansvärt bra jobb. Jag vill gärna vara med i den gruppen som får igång det här i Sverige ordentligt.

Stenhård diet inför tävlingen

Motståndet han möter den 27 maj är 22 andra kraftpaket. Målet är att bli topp tio, kanske topp fem, och på så sätt få med sig poäng som kan räcka till final. För det är de tio bästa som får poäng som man sedan räknar ihop till finalen. Men just nu finns ett litet problem som kan stoppa Emil Gustafsson.

– Ja, jag har väldigt lätt att lägga på mig ett par kilon för mycket så nu är det stenhård diet då.

Hemmaplan klar fördel

Kvalet i Molkom är ett av fyra i 105-kilosklassen och finalen hålls i Årjäng i augusti. Och det är en fördel att tävla på hemmaplan, tycker Emil.

– Det blir inte så långt att åka som de andra som kommer från Skåne eller Östersund. Så det är en fördel!

Är värmlänningar typiskt bra material för att bära tungt?

– Ja, det tycker jag!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.