Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skogsägaren Anders Bergenheim varför han vill ha solcellsparken på sin och sin brors mark. Foto: SVT

En av Sveriges största solcellsparker planeras i Grums

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största solcellsparker kan bli verklighet i Grums kommun. Det är ett område på cirka 350 hektar, som är tänkt att i framtiden genera el för flera tusen hushåll.

Bröderna Anders Bergenheim och Martin Andersson, som äger marken där solcellerna ska stå, har slutit ett 50 år långt arrendeavtal med det nordiska energibolaget Ilmatar Solar.

– Skogsägare är ju långsiktiga av sig, vi planterar en planta och väntar i 80 år på att avverka den, så 50 år är inga problem, säger Anders Bergenheim.

Nya jobb

Innan solcellsparken står klar behöver miljötillstånd ges av länsstyrelsen och en uppkoppling mot stamnätet krävs – vilket kan ta många år. Men om allt går i lås så kommer det generera en hel del arbetskraft i trakten, menar Robert Wedmo som är utvecklingschef för energibolaget.

– Det är ett högintensivt arbete när parken anläggs, det tar ungefär 1,5 år och då behövs stora mängder arbetskraft, vi pratar hundratals personer, säger Robert Wedmo.

Efter det handlar det om fem till tio års arbetskrafter för skötsel, bevakning, teknik och optimering. Enligt bolaget kommer den planerade solcellsparken generera över 350 GWh per år, om den blir verklighet.

I klippet: Hör varför elbolaget tycker att just området i Grums lämpar sig för parken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.