Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Värmlands underskott för i år beräknas landa på nästan en miljard vid årets slut. Foto: SVT/TT

Ytterligare en rad sparåtgärder väntar inom sjukvården i Värmland

Publicerad

Idag höll den politiska majoriteten i Region Värmland presskonferens för att berätta om vilka fler besparingar man tittar på för att komma till rätta med det ekonomiska underskottet. Den politiska oppositionen är mycket kritisk.

Region Värmlands underskott för i år beräknas landa på nästan en miljard vid årets slut.

Igår sa regionens hälso- och sjukvårdsnämnd ja till det första av flera sparpaket för att förbättra regionens ekonomi. Där beslutades bland annat om minskad hyrläkarbemanning och att vårdcentralerna i Nybble och Åmotfors inte kommer att återöppnas.

Den politiska oppositionen kritiserar gårdagens beslut:

– Det är direkt oansvarigt att diskutera vad vi ska skära i innan vi har fått en komplett bild av läget, säger Sara Kihlström (KD).

Regionrådet Daniel Schützer (S) säger att åtgärderna kommer att göra ont men är nödvändiga att fatta beslut om redan nu, vilket du kan se mer om i klippet ovan.

Fler åtgärder på gång

Och fler besparingar kommer att krävas enligt den politiska majoriteten. En rad åtgärdsförslag finns nu på bordet. Däribland att riva vårdlokaler i Grums, att införa ett mobilt vårdteam i Kristinehamn och att se över antalet vårdcentraler i Karlstad.

Totalt beräknas sparförslagen, både nya och tidigare kända, ge en besparing på 516,6 miljoner kronor på två år – om alla förslag skulle gå igenom.

Majoriteten har backat från två av de tidigare förslagen: Det om att avveckla rehabiliteringsbassängerna vid sjukhusen och det om samlokalisering av jourcentraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.