Foto: SVT

”En riktig man” vinner kommunikatörspris

Uppdaterad
Publicerad

”En riktig man” är Region Värmlands satsning för att förändra attityder kring den rådande mansnormen i dagens samhälle. På tisdagen belönades kampanjen med Kommunikatörspriset 2018.

– Jättekul, vårt mål är förstås att nå ut så mycket som möjligt. Vi vill få folk att tänka om dessa jämställdhetsfrågor och att känna något. Priset visar att vi har lyckats. Det är alltid roligt att uppmärksammas, säger Kristofer Brüngel, kommunikatör på Region Värmland, i ett pressmeddelande.

– Vi har haft högsta ledning och politik med oss på ett bra och närvarande sätt vilket har bidragit till att kampanjen gått att genomföra, säger Hedvig Bergenheim, kommunikationschef på Region Värmland, i samma pressmeddelande.

Kristofer Brüngel och Hedvig Bergenheim på Region Värmland tog på tisdagen emot Kommunikatörspriset 2018 för kampanjen ”En riktig man”. Foto: Jonatan Björck

Kommunikatörspriset 2018 gick till jämställdhetskampanjen med motiveringen: ”En riktig man” är en viktig jämställdhetssatning med målet att förändra attityder kring den begränsade mansnormen. Genom ett spännande kanalval och en kommunikation som blandar humor med allvar, känslor med fakta, når de ut till sin målgrupp på ett kreativt sätt.

Mansrollen glöms bort

– Maskuliniteten glöms ofta bort när man pratar jämställdhet. Vi vill vara med och bidra till bredare mansroll och valet av arena var strategiskt. Vi pratar med målgruppen män som är på hockey. Kampanjen bygger på fakta om exempelvis våld och självmord. Poängen med titeln är att det inte finns några riktiga män. Vi vill få bort bilden av hur en karlakarl ska vara, säger Kristofer Brüngel.

Kommunikatörspriset har delats ut på Kommunikatörsdagen på Karlstads universitet i femton år. Tidigare pristagare är bland annat Svenska Kyrkan (Karlstad stift), Lars Wendel på Räddningstjänsten i Karlstad och Uddeholm Tooling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.