Foto: Sara Öster/SVT

En tredjedel av Värmlands jordbruksmark brukas ekologiskt

Publicerad

I Värmland var förra året 37 272 hektar jordbruksmark omställt eller under omställning till ekologiskt jordbruk. Det motsvarar 33,1 procent av länets jordbruksmark, och är den tredje högsta andelen i Sverige.

Sammanlagt brukades 609 100 hektar av landets jordbruksmark – vilket motsvarar 20,2 procent – med ekologiska produktionsmetoder 2018, enligt statistik från Jordbruksverket.

Jämfört med 2017 var det en ökning med 31 900 hektar, eller nästan sex procent. Arealen under omställning till ekologiskt jordbruk minskade däremot med 8 800 hektar, eller 11 procent.

Når regeringens mål

I regeringens handlingsplan för den svenska livsmedelsstrategin är målet att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk 2030.

Bara fyra län uppnådde det målet förra året. Högst var andelen i Jämtland, där siffran låg på nästan 40 procent. Därefter låg Gävleborg, Värmland och Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.