Foto: TT

En vecka efter E.coli-upptäckten – fortsatt problem i Skattkärr och Väse

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter att de första kokningsrekommendationerna dök upp kring vattnet i Skattkärr och Väse har man fortfarande inte fått bukt med bakteriehärjningarna i vattenledningarna.

– Vid den senaste provtagningen var det inte rena prover, vattnet är alltså inte tjänligt enligt kriterierna, säger Per-Anders Bergman, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

Det var förra torsdagen som Karlstads kommun gick ut med uppmaningen att koka dricksvattnet i både Väse och Skattkärr. Detta efter att man hittat E.coli-bakterier i ledningarna. Vad som ligger bakom bakterieintrånget visste man inte då – lika lite som man vet nu. Men man fortsätter jaga.

– Vi har kopplat ur tornet i Skattkärr och analysmässigt ser det bättre ut än innan. Men fortfarande är det problem, säger Per-Anders Bergman.

”Ett steg framåt – två steg bakåt”

På kommunens hemsida uppdateras informationen om vattensituationen dagligen och under onsdagen beskrev man det som att man tar ett steg framåt och två steg bakåt.

LÄS MER: Fortsatta kokningsrekommendationer i Skattkär roch Väse

– Det finns ställen på de här orterna där vi haft rena prover tidigare men när vi nu senare hittat bakterier igen. Det är problematiskt.

”Gör det för att skydda de boende”

Därmed kvarstår kokningsrekommendationerna.

– Det är ju så att vi måste ha två rena prover på alla provpunkter och de proverna måste vara tagna med en dags mellanrum och det är ju för att skydda de boende. Sen har vi inte sett någon ökad sjukdomsbild från platserna så det är uppenbart att folk följer rekommendationerna och det är ju bra, säger Per-Anders Bergman.

Så: koka dricksvattnet och det som ska användas till förtäring. Duschvatten och annat behöver däremot inte kokas. Rekommendationerna gäller förutom Skattkärr och Väse även Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik och Ekholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.