Enda svenska tjejen i X-Games

Uppdaterad
Publicerad

Sju svenska åkare är inbjudna till årets X-Games – sex killar men bara en tjej; värmländskan Emma Dahlström.

Emma Dahlström ska försvara de blågula färgerna i damernas slopestyle-final på lördag. – Det skulle vara guld värt att ha någon fler svensk tjej på starten i X-Games, säger hon till SVT Sport.

Emma Dahlström är en av blott åtta åkare som får köra damernas slopestyle-final (skidor) på lördag. Något som hon beskriver som ”väldigt stort”.

Winter X-Games 2015

– X-Games är ju som vårat OS, många säger till och med att det är större än OS. Det är extremsportens mecka, dit alla vill ta sig och dit alla vill få en inbjudan.

Hon är den enda svenska tjejen som fått en inbjudan till tävlingen. Hedrande så klart men hon hoppas samtidigt att fler tjejer ska satsa på sporten i framtiden.

– Det finns ganska få tjejer från Sverige som kör, så det behövs verkligen fler som tar för sig. Det skulle vara guld värt att ha någon fler svensk tjej på starten i X-Games, säger hon.

”Siktar på pallen”

Dahlström har kört den prestigefyllda tävlingen en gång tidigare, 2012. Då slutade hon sjua. I år hoppas hon på bättre resultat.

– Jag siktar på att försöka klättra upp på pallen. I år känns det som om jag har en extra bra chans och jag ska verkligen försöka utnyttja den.

– Jag hoppas på att kunna slänga iväg ett nytt trick på sista hoppet, men det är inget jag kan gå ut med riktigt än.

Svenskans senaste tävling var innan jul, men det långa uppehållet är inget som oroar – snarare tvärtom.

– Man kan fila på de trick som kanske annars hamnar i skuggan och det har jag gjort den här månaden när jag inte fått tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Winter X-Games 2015

Mer i ämnet