Energirådgivaren: ”Se till att hela husets energibehov täcks”

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och klimatrådgivaren Kimmo Hägglund i Karlstads kommun har märkt av att många vill installera värmepump hemma när elpriserna dragit iväg.

– Att installera en värmepump sänker den totala energiförbrukningen. För att inte riskera extra kostnader måste man dock se till att man verkligen täcker upp sitt energibehov, säger han.

I klippet ger han exempel på vad man ska tänka på om man vill installera en värmepump för att sänka sina kostnader.

Som energirådgivare gör man helst hembesök, förklarar han, för att kunna gå igenom hela huset och förstå hur behovet ser ut.

– Man tar ett helhetsgrepp för att se hur förutsättningarna ser ut och vilka alternativ som finns för att energieffektivisera. Annars riskerar man att hamna i en situation där man exempelvis måste fortsätta att ha eldrivna element igång och fortsatt har höga kostnader, säger Kimmo Hägglund.

Finns även vinster för samhället

Hans generella bedömning är att det är bra att gå ifrån direktel – inte bara för elräkningens eller miljöns skull.

– Effekten för samhället om alla skulle energieffektivisera skulle vara att vi inte behöver importera el, utan istället kan exportera. Det skulle göra Europa mindre beroende av naturgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.