Foto: Räddningstjänsten i Torsby

Engångsgrill möjlig orsak till skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den brand som startade i anslutning till E16 vid lunchtid på onsdagen kan ha varit orsakad av en engångsgrill.

– Det fanns en engångsgrill i direkt anslutning till brandområdet och det tyder på att branden kan ha startat där men det är inte konstaterat, säger Mats Moberg, räddningschef i beredskap.

Larmet om branden intill E16 mellan Lekvattnet och riksgränsen kom vid 13-tiden på onsdagen.

En engångsgrill hittades i det område där branden tros ha startat.

– Det hade brunnit runt den här engångsgrillen men om det är brandorsaken det får polisen ta ställning till, säger Mats Moberg.

Eldningsförbud

Sedan i tisdags råder det eldningsförbud i länet efter den senaste tidens värmebölja. Det är extremt torrt i skog och mark just nu, något som oroar Mats Moberg.

– Som läget ser ut nu är jag väldigt orolig. Om vi får flera bränder som den i Ekshärad då har vi inte resurser att ta hand om allt. Räddningstjänstens resurser är utmattade, och fortsätter:

– Det finns en gräns för hur mycket man orkar med.

Foto: Räddningstjänsten i Torsby

Extremt torrt

Värmen ser ut att fortsätta och det är inte mycket regn i sikte. Och det råder enligt Mats Moberg värre förrhållanden nu än vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

– Vi har värre förutsättningar idag än då för att få en storbrand med höga temperaturer, låg fuktighet i mark och vind. Det här kan lätt leda till en katastrof, och fortsätter:

– Det är bara att hoppas på regn, men det behöver komma mycket regn för att få en varaktighet i det här.

Men finns det något vi alla bör tänka på med tanke på alla bränder som rapporterats den senaste tiden. Är det något vi kan hjälpa till med?

– Var uppmärksam, känner man röklukt rapportera på en gång. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Upptäcker man branden så tidigt som möjligt så är det lättare att ta hand om den, och sen respektera eldningsförbudet.

Ja, vad tycker du om att folk använder engångsgrill trots eldningsförbud?

– Jag tycker inte att det är lämpligt att använda engångsgrill och framförallt inte att ställa den direkt på brännbart underlag. Den ska stå på grus eller sten. Men nu ska de inte användas överhuvudtaget, det är ju totalt eldningsförbud, säger Mats Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.