Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ali Rezaie har fast jobb och uppehållstillstånd i Belgien. Efter tre år i sitt nya hemland är han och hälsar på i Filipstad. Hör honom berätta om hans tid i staden. Foto: SVT/Camilla Gustafsson

Ali sökte asyl i Filipstad – fick inte stanna kvar efter flera år

Uppdaterad
Publicerad

Ali Akbar Rezaie levde flera år i Filipstad, men fick inte stanna. Han är en av de ensamkommande ungdomar som flytt vidare när de fått avslag på sina asylansökningar i Sverige. Nu är han tillbaka på besök från sitt nya hemland Belgien.

– Det är lite konstigt att jag inte fick stanna här men jag får stanna i Belgien, säger Ali.

Han påbörjade sin flykt som trettonåring, då hans pappa blivit bortförd av en talibansk grupp. Han lämnade livet i liten by och en barndom på ett litet jordbruk i Afghanistan. Därifrån gick flykten till Iran och till arbete på en stenfabrik.

– Det var svårt att stanna i Iran. Jag hade inga papper och var rädd för polisen. Jag kunde inte gå ut, bara jobba och vara inne i fabriken, berättar han.

”Lärt mig mycket här”

Så småningom hamnade Ali i Sverige och på Industriprogrammet på Spångbergsgymnasiet i Filipstad.

– När jag kom till Sverige kunde jag ingenting. Jag lärde mig språket här, jag lärde mig matte här. Jag har lärt mig mycket här. Men jag fick inte stanna.

Nytt liv i Belgien

För knappt tre år sedan valde Ali, som många andra av de ensamkommande afghanska ungdomarna, att fly från Sverige. Han hade siktet inställt på Paris men i Belgien blev han stoppad och satt i förvar. Här påbörjades en ny asylprocess och idag har Ali både fast jobb och uppehållstillstånd i Belgien.

Hör mer i klippet om hur Ali ser tillbaka på sin tid i Filipstad och hur han har det i Belgien nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.