Teknik- och fastighetsnämndens ordförande uppmanar till lagändring

Uppdaterad
Publicerad

I går publicerade SVT ett inslag om vägen vid Snaversrud som hade blivit av med sitt statliga bidrag för vägunderhåll. Nu uppmanar Henrik Lander (C) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden en lagändring i riksdagen.

– Enskilda vägar på landsbygden är precis lika viktiga som vägarna i stan, säger Henrik Lander (C).

Uppgifterna om den enskilda vägen vid Snaversrud som hade blivit av med sitt statliga bidrag av Trafikverket har upprört många. Här kan du läsa de åsikter som kommit in i vår chatt.

Henrik Lander (C) som är ordförande i trafik- och fastighetsnämnden tycker det är synd att kommunen inte har någon möjlighet att kunna hjälpa till på de vägar som har blivit av med sitt statliga bidrag.

– Min uppmaning är att de ändrar lagen i riksdagen, säger han.

I klippet förklarar Henrik Lander (C) hur varför han anser att regelverket är orättvist mot de som bor på landsbygden.

Begärt en kartläggning

I Karlstad finns det 43 mil enskilda vägar som har statligt stöd och som kommunen är med och sköter om. För att få ordning och reda på Karlstads vägar har kommunen begärt en kartläggning som ska sammanställa vilka vägar som de borde sköta om och inte.

– Vi behöver kolla över så att vi är på rätt ställe och att alla vägar är godkända. Vi har några sträckor som vi borde sköta om och hjälpa till med som vi inte gör idag, så vi vill ha ordning och reda i kommunens vägregister, säger Henrik Lander (C)

Vad betyder de enskilda vägarna för dig?

Pinnat inlägg

Tack för alla åsikter och inlägg om vägarna. Nu stänger vi den här chatten. Mvh Emma Schmidt SVT

Hanna • Har sommarhus där åker det inte heller många bilar. Mer på sommaren än på vintern. Men vi är många som cyklar hela sommaren. Till och från badet med barnen.

Henrik • Våra pengar måste gå till alla i Värmland. Vägarna runt om är alla lika viktiga. Vem kommer att vilja köpa ett hus om det inte finns någon väg dit.

Ulrika • Det blir som när byskolor läggs ner då flyttar inte barnfamiljer dit. Likadant kan det bli med vägar.

Ernst • Lagändring kan vi nog inte vänta på. Då kommer nog vägen att becka igen innan.

Göran • Är det inte bara att lägga på lite grus? Hålla på med lagar och sånt vad ska det vara bra för?

Louise • Vi uppmanas till att inte åka bil så mycket utan att cykla. Både för miljöns skull men också för att vi ska röra på oss och må bra. Lagen är nog lite gammal när man inte tänker på miljön och cyklarna.

Mia • Räknas inte cyklarna på vägarna?

Anna • Gillar att bo på landet och hoppas att det alltid ska finnas brukbara vägar där.

Jesper • Bra med lagändring som politikern säger. Men se till att underhållet fungerar under tiden. Väntan på en ny lag kan ta tid.

Margareta • Vad ska vi med våra skattade pengar till om det inte ska gå till vägar? Och för den delen till skolor och sjukvård ocskå? Allt lika viktigt. Men det går ju liksom inte att stänga av vägar. Är det tänkt att alla ska flytta in till Karlstad?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.