Erbjuder gratis körkort

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar väntar med att ta körkort. I Storfors och Filipstad har bara var tredje 18-åring körkort. Detta trots att samtliga gymnasieelever i Filipstad erbjuds delar av körkortsutbildningen gratis. 

Med körkort ökar möjligheten att få jobb. Något som Filipstads kommun tagit fasta på och erbjuder samtliga elever på Spångbergsgymnasiet gratis teoriutbildning och fem gratis körlektioner.

– Det är ett politiskt beslut att vi vill stötta våra ungdomar med delar av körkortsutbildningen, berättar Thomas Larsson, rektor på Spångbergsgymnaiet i Filipstad

De flesta elever nappar på erbjudandet, men trots att det är gratis är det ändå många som inte fullföljer utan hoppar av på vägen.

– Första teorilektionen är det fullt, men redan andra lektionen är det färre och jag skulle gissa att det är ungefär 20-30 procent som inte fullföljer, säger Thomas Bäcklund, trafiklärare.

Det är heller inte ovanligt att elever som går teorikursen och tar de fem gratislektionerna sedan avbryter körkortsutbildningen.

– Det är ju dyrt att ta körkort, och en del som hoppar av gör nog det för att de inte har råd, säger Thomas Bäcklund.

Amanda Kajtorp-Tallberg är en av dem som tog gratislektioner, men sedan inte fullföljde utbildningen.

– Det blev inte av. Jag hade inte tid att övningsköra hemma och då fick det vara, säger Amanda som nu nästan ett år senare bestämt sig för att äntligen ta körkort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer