Bilden är en arkivbild. Det är inte hunden på bilden som texten handlar om. Foto: TT

Erkänner dränkning av sin hund

Uppdaterad
Publicerad

Det par i 20-års åldern som sågs dränka sin hund vid en badplats i Säffle i somras riskerar åtal eller strafföreläggande för djurplågeri.

Förundersökningen är klar och paret har berättat hur det hela gick till. Obduktionsrapporten visar enligt åklagare Linda Karlsson att hunden dränktes och av veterinärens utlåtande framgår att hunden fick lida innan den avled.

– Mannen erkänner att han dränkt hunden, medan kvinnan nekar till brott, säger Linda Karlsson. Kvinnan ska ha vetat vad som skulle hända och hon följde med till platsen, men hon säger att hon inte var med på det även om hon inte aktivt stoppade det, säger Linda Karlsson.

”De hade inte råd att ta hand om den”

Varför gjorde han det?

– Han sa att hunden var gammal, 9 år och hade dålig hälsa och de hade inte råd att ta hand om den eller ta den till en veterinär, berättar Linda Karlsson.

Det var ett vittne som slog larm om händelsen i juni. Ett vittne berättade för NWT att paret betedde sig märkligt. Vid badbryggan ska mannen ha knuffat i hunden i vattnet och han gick senare själv ut i vattnet och stod framåtböjd över hunden. En stund senare såg vittnet hur mannen bar upp den döda hunden ur vattnet.

Fängelse i straffskalan

Den stora blöta hunden hängde tungt i hans armar. Jag ropade ”men gud, de har tagit död på hunden!”, sade vittnet till tidningen.

Djurplågeri kan leda till böter eller fängelse i högst två år. Åklagare Linda Karlsson ska gå igenom förundersökningen och besluta om ett eventuellt åtal eller strafföreläggande under kommande vecka.

– Det finns fängelse i straffskalan, men exakt vad som man kan få i det här ärendet vet jag inte. Jag måste titta på praxis på den här typen av ärende och se om det finns något jämförbart. Sannolikt kommer det bli ett åtal eller strafföreläggande för mannen i alla fall, säger Linda Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.