Dick Harrison håller under söndagen ett föredrag om den biografi som han har skrivit om Tage Erlander. Foto: Idha Lindhag/Ordfront förlag, Erlandergården

Erlandergården fyller 30 år

Uppdaterad
Publicerad

1987 öppnades dörrarna till Tage Erlanders gamla barndomshem i Ransäter för allmänheten. Under söndagen firas 30 års-jubileét med ett föredrag av Dick Harrison.

Den 13 juni 1901 föddes Tage Erlander, detta uppmärksammas årligen av stiftelsen Erlandergården i Ransäter. I år fyller även gården 30 år. Historikern och författaren Dick Harrison kommer under söndagen hålla ett föredrag om den biografi om Tage Erlander som ges ut till hösten.

Även några som kände Tage Erlander personligen är med under dagens firande. Till exempel Björn von Sydow, före detta riksdagsledamot är inbjuden.

– Han jobbade tätt med Tage, även om han själv var ganska ung då. Han kommer berätta om hur det var att arbeta med honom, säger Henrik Norman föreståndare och guide på Erlandergården.

Före detta statsministern Ingvar Carlsson skulle också närvara under dagen men har fått förhinder.

Tidigare har vi berättat att framtiden för Erlandergården var osäker, då dessa gick med 225.000 kronor i förlust 2015. Henrik Norman känner inte till detaljerna kring detta men är optimistisk inför framtiden.

– I fjol gick vi plus och i år kommer vi gå plus, säger han.

Förra året var det ungefär 100 personer som besökte uppmärksammandet av Tage Erlanders födelsedag i Ransäter. Gården består dels av en utställning om Tage Erlander och hans liv, dels av det gamla barndomshemmet med skolan som hans pappa hade på bottenvåningen.

– Oavsett vad man har för politiskt ställning så får man ut något av ett besök här tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.